Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'luların provizyon çilesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular, bazı ilaçların parasının büyük kısmının kendilerinden talep edilmesi üzerine şaşkına döndü. İlaç parasının sadece 6'da birini devlet öderken, eczacılar geri kalan parayı hastalardan talep ediyor.

İlaçların devlete maliyetini asgariye indirmek için Sağlık Bakanlığı'nın 1 Temmuz'da uygulamaya koyduğu ucuz eş değer ilaç uygulamasının, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarını mağdur ettiği iddia edildi. Eczacılar, ellerindeki reçetede yazan ilaçlarla, devletin bu ilaca ödediği miktara bakınca şaşkına döndü. En ucuz ilaç fiyatıyla reçetede yazan ilaç arasındaki anormal farkı eczacı vatandaştan talep ederken, hastalar devletin 18 YTL'lik bir ilacın sadece 310 kuruşunun karşılamasına tepki gösterdi.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Deniz İçer, hastaların sağlık yardımlarından yararlanma hakkını online sorgulayan provizyon sistemindeki hatalar sebebiyle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının mağdur olduklarını dile getirdi. Sistemdeki aksaklığın 1 haftadır devam ettiğini vurgulayan İçer, "Sağlık Bakanlığı'nın kurumlarımıza uyguladığı eş değer ilaç uygulaması yöntemi vardı. Bu 22 maddede uygulanıyordu. Bu rakamın 200'ün üzerine çıkarılması çalışmaları sırasında, yanlış fiyatların girilmesinden kaynaklanan bir sıkıntı var. Bizim aldığımız bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı'nın elindeki ruhsatlı ilaç listeleri, provizyon sistemlerine aynen kaydedilmiş. Fakat bu ruhsatlı ilaçlar arasında şu an ruhsatı olmasına rağmen, fiilen üretimde olmayan birtakım ilaçlar var. Bunların çok eski fiyatları listelerde gözüküyor" dedi.
Ucuz eşdeğer ilaç uygulamasının ilaç fiyatlarını normalden çok aşağı çektiğini ifade eden İçer, "Özellikle pahalı kanser türü spesifik hastalarda kullanılan bazı ilaçlarda çok daha büyük farklar var. Bir çok kalemde bu gözüküyor. Dar gelirli vatandaşlarımız ödeyemeyeceği oranlarda fiyat farkları var. Bu sanırım teknik bir hatadan kaynaklanıyor. Bu hatanın bir an önce giderilmesi ve vatandaşlarımızın ve eczacılarımızın mağduriyetinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Vatandaşla Sağlık Bakanlığı arasında kalan eczacıların büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan İçer, sözlerine şöyle devam etti:
"Vatandaşla kurumlar arasında kalıyoruz. Sanki bu olayların sorumlusuymuşuz gibi gösterilmeye çalışılıyoruz. Bizim ilaç verme kurallarımızı provizyon sistemi belirliyor. Bu, tamamen bizim dışımızda gelişen olaylar. Provizyon sitemindeki hatalar giderildikten sonra, eczacı arkadaşlarımız bizden hatalı ilaçları listeleyip Ankara'ya fakslamamızı istedi. Biz de bunu hem Türk Eczacılar Birliği, hem de Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na ilettik. Düzeltme yapıldıktan sonra bu mesele ortadan kalkacak. Fakat bizim için çok basit gözüken bu düzeltmelerin halen neden yapılmadığını anlamış değiliz."

Eczacı Nuran Altıkardeş ise, 18 milyon 630 bin liralık ilaç için devletin 310 kuruş para ödediğini ifade ederek, "Bizden bu farkı almamız isteniyor. Biz de bunu mecburen hastadan talep ediyoruz. Rakamları verdiğimizde hasta 'İlaç fiyatının tamamını zaten bizden alıyorsunuz' diyor. Emekli Sandığı'na telefon açıyoruz, 'Ankara'ya bildirin' diyor. Eczacılar Odası ise, 'Fiyat farkını alın' diyor. Biz ne yapalım?" dedi.

Çoğunluğunu kanser hastalarının oluşturduğu hastalar, "Olacak şey değil. Şimdiye kadar böyle bir şey yoktu. İlacın parasının neredeyse tamamını bizden talep ediyorlar. Devlet hiç karşılamasın daha iyi. Vatandaşla alay ediyorlar" diye tepkilerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber